Feste noe i harde materialer?

Tenk nøye gjennom hva som skal festes hvor

Av Christiania Spigerverk
5. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905071108688.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905071108688.jpg
0
For å vite hva og hvor mye du trenger av festemateriell, vil en god plan på hva du skal gjøre være til hjelp. Kontrollspørsmål for valg av festemateriell: 
  • Hvilke byggematerialer skal festemateriellet brukes til?  
  • Hvilke belastninger er det?  
  • Hva er kvantiteten på det festemateriellet skal brukes til?  
  • Skal det brukes inne eller ute? 
En lettbetongskrue kan skrus rett inn i lettbetong uten forboring, men det anbefales å bruke en borskrutrekker for å unngå overtrekking og reduksjon av skruens lastekapasitet. Det finnes også tilsvarende skruer for vanlig betong.  
Et annet alternativ når du skal sørge for feste i naturstein eller betong, er ekspansjonsbolter. Disse slås inn i et forboret hull og trekkes til ved å stramme en mutter. Du bør trekke til med korrekt moment for å oppnå spesifisert lastekapasitet. Pass på at det ofte er krav til kantavstand – altså at du ikke plasserer bolten for nær kanten av for eksempel en støpt plate. Betongen kan nemlig sprekke når mutteren strammes til. 
En mer avansert løsninger er ankermasse – som er kjemisk forankring beregnet for innfesting av ankerbolter eller gjengestenger i massive og porøse materialer som leca, lettbetong, betong, naturstein og tegl.  
Når det gjelder montering av trelekter, sokler, kledning, innredningsdetaljer, skap m.m. i materialer som for eksempel betong, tegl osv., passer det med spiker- eller fasadeplugger. 
Uansett hva du gjør – pass alltid på å være nøye med å kontrollere at festemateriellet passer til oppgaven du skal utføre.
Les også
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210512115109799.png #FFFFFF
Les også