Slagbormaskin eller borhammer?

Hva er egentlig forskjellen?

Av Christiania Spigerverk
5. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905080609744.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905080816385.jpg
0
Har du boret i et betongtak med en vanlig slagbormaskin, kjenner du frustrasjonen. Mye bråk, ødelagt bor og null hull. Slagbormaskinen leverer riktignok opptil 40.000 slag i minuttet, men for at den skal slå må du legge inn egne krefter i tillegg. Der er nemlig konstruert slik at slageffekten ikke slår inn før det legges press på maskinen. I mange tilfeller betyr det at du må presse ganske hardt for å oppnå resultater. Er materialet for hardt vil du kunne oppleve at boret smelter. Det gjelder særlig der du skal bore store eller dype hull.
Her trengs en borhammer som banker boret inn i granitt og betong. Borhammeren slår ikke så hardt, men den har en mekanisme som gjør at et stempel slår på boret uten at du må legge inn krefter for å hjelpe. Så selv om den kun har rundt 5000 slag i minuttet kan du bore både i granitt og betong uten anstrengelser. Borhammere finnes både på batteri og nettstrøm og de batteridrevne klarer det meste. De fleste varianter kan stilles inn på ulike måter: 
  • Bore hull i harde materialer: still inn på både slag og rotasjon 
  • Bore hull i treverk: still kun inn på rotasjon 
  • Pigge eller meisle: still kun inn på slag 
Skal du pigge opp et større betonggulv, trapp eller liknende bør du imidlertid leie deg en kraftig nedbrytningshammer i et byggevarehus.   
Oppsummert kan vi si; slagbormaskin i murstein og borhammer i naturstein og hard betong. 

Les også
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210512115109799.png #FFFFFF
Les også