Slik borer du i harde materialer

Gjør det på en trygg og effektiv måte

Av Christiania Spigerverk
5. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905070445245.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905070445245.jpg
0
Å bore et hull eller tre i en betongvegg kan virke som en forholdsvis triviell og enkel oppgave, men det er noen ting du bør tenke gjennom for å gjøre det trygt og effektivt.
For det første bør du ha riktig verktøy. Skal du bore dype eller store hull i betong bør du bruke en borhammer. Den har en mekanisme som gjør at boret slår uten at du trenger å legge inn krefter. Det skiller borhammeren fra en slagbormaskin, der du må legge inn egne krefter for at boret skal slå mot materialet du borer i. Det blir fort slitsomt. Dessuten risikerer du å smelte boret om du bruker en slagbormaskin i de hardeste materialene. Ved boring i Leca og lettbetong bør du for øvrig ikke benytte slagfunksjonen. 
https://www.youtube.com/embed/2uBXL3EubbY
Uansett hvilken type maskin du bruker, bør du være sikker på at den har clutch. Clutchen sørger nemlig for at maskinen ikke fortsetter å rotere dersom boret skulle sette seg fast i materialet. Bruker du en maskin uten clutch kan du risikere alvorlige skader i håndledd og armer om boret skulle sette seg fast og maskinen fortsetter å rotere. 
Skal du bore i metall, bør du være klar over enkelte utfordringer. For det første kan det være vanskelig å komme i gang; boret kan skli. Hvis ikke boret har en spesiell spiss bør du bruke en kjørner som lager en fordypning til boret. Du bør også bruke en form for smøring og kjøling – da varer verktøyet varer lenger og resultatet blir penere. Boring i mur og fliser gjøres med slagbor og på flisen bør borepunktet markeres på en tape. Tapen hindrer at boret sklir, at det blir oppsprekking og bidrar til at hullet blir pent.
Les også
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210512115109799.png #FFFFFF
Les også