Valg av spiker er spennende

Det finnes nemlig spiker til de fleste formål

Av Christiania Spigerverk
15. august 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180815071820991.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180815071820991.jpg
0
En gammel snekker vil nok bruke spiker til det meste; spiker passer best til de fleste sammenføyninger av heltre som reisverk eller panel.
Er spikerjobben omfattende; stor terrasse eller nytt panel på hytta? Da kan mange fortelle at du må bruke en spikerpistol hvis du vil unngå blå negler og senebetennelse i håndleddet. Maskinspiker får du i flere varianter: Rettbåndet spiker, rundbåndet spiker, maskindykkert, klammer osv. Det du må passe på er å bruke riktig vinkel og lengde på spikeren. Følg også lengdeanbefalingene som gjelder. En generell regel når det gjelder lengde er at to tredjedeler av spikerens lengde skal inn i det underliggende materialet.
Når du bruker en spikerpistol på panel, skal du desstuen passe på at spikeren ikke slås for langt inn. Spikerhodet skal nemlig ligge plant med panelen for å unngå at vannoppsamling i hullene. I mange tilfeller det er faktisk best å stille kompressor og pistol slik at spikeren ikke går helt inn og deretter gå over med hammeren for siste finish.
Den som restaurerer gamle bygninger og er opptatt av det autentiske vil bare være fornøyd med originalvarer og håndsmidde spiker, men det er ikke for hvermannsen. Likevel er det litt å forholde seg til da håndspiker finnes i minst 15 varianter; fra beslagspiker til møbelspiker i innendørs og utendørs utgaver. De har alle ulike egenskaper som passer til ulike formål.
En spiker er altså ikke en spiker, så orienter deg godt i utvalget før du bestemmer deg. Skal du sette opp vedlikeholdsfri kledning er det spesielt én ting du bør tenke på: bruk syrefaste spiker for å unngå rustflekker og rennemerker på fasaden.
Les også
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210512115109799.png #FFFFFF
Les også